Bli smartere på Google-søk!

Google er ofte stedet vi går til når når vi skal søke etter noe vi trenger svar på. Jeg tror jeg bruker Google omtrent hver dag til både fakta, nyhetsartikler eller bilder. En av oppgavene fra Arne Krokan i faget digital markedsføring var å bli mer digital kompetent ved å ta kurset Power searching laget av Google. Etter å ha gjennomført kurset har jeg lært noen tips og triks jeg gjerne vil dele. Kurset består av filmsnutter som går igjennom forskjellige deler av mulighetene man har av søk på Google, samt et par oppgaver etter hvert tema. Er du en av de som ikke bruker Google på andre måter enn å kun plotte inn ord og setninger i søkefeltet, er dette noen tips du kan dra nytte av!

1. Fargesøk

Er du på utkikk etter svart/hvitt bilder av biler, trenger du ikke skrive biler svart hvitt. Ved å gå inn på innstillinger for søk som du ser under på skjermdumpen ser du muligheter for farger og blandt annet svart/hvitt.

Skjermbilde 2016-01-27 kl. 12.45.28

Her kan du også velge gjennomsiktige bilder, forskjellige størrelser, type rettigheter bildet har og hvilken type bilde du er på utskikk etter. Der har man disse valgene

Skjermbilde 2016-01-27 kl. 12.50.45

Hovedideen bak disse mulighetene er at du veldig enkelt skal kunne filtrere søkene dine for å effektivisere søket og gi deg eksakt det du leter etter

2. Stikkord

Når du skal søke så tenk på hva du prøver å finne. Prøv å bruk ord som du tror vil dukke opp på siden. Er det noe spesielt du er ute etter så prøv å sett deg inn i tankegangne til forfatterne av disse ordene og setningene. Et eksempel er at du leter etter en forklarelse på hva symtomer du har er. Istedenfor å plotte inn “vondt i halsen” kan det være smartere å skrive for eksempel “forkjølelse” eller “halsbrann” som er mer konkrete og medisinske ord. Det er også bedre å søke på stikkord enn hele setninger. Er du på utkikk etter hva høyskolene i Oslo sentrum heter er det bedre å søke på “høyskole oslo sentrum” enn “hva heter høyskolene i oslo sentrum”. Under til høyre kan du se forskjellen det gjør ved å bruke stikkord.

Skjermbilde 2016-01-27 kl. 13.06.08 Skjermbilde 2016-01-27 kl. 13.06.23

3. Minustegn

Leter du etter oppskrift på som ikke inneholder en viss ingrediens? Da kan du bruke minus foran denne ingrediensen. Et eksempel på dette er tacokrydder -sukker. Det er viktig at det ikke er mellomrom mellom minustegnet og ordet. Er det det, vil det bare forsterke ordet i søket ditt.

4. Filtype

Vil du søke etter en filtype som pdf skriver du enkelt inn hva du leter etter etterfulgt av filetype:pdf. Eks: Fargekart filetype:pdf. Da får du kun opp pdf-filer i søkeresultatene.

5. Cmd+f (Mac)/Ctrl+f (Windows)

Er du på en nettside som inneholder mye info og du kun leter etter et spesielt ord kan du på Mac holde inne cmd og F eller ctrl og F på Windows for å få frem et søkefelt. Der kan du skrive inn ordet ditt og det vil bli gulet ut der alle steder der ordet står på siden. Du kan enkelt trykke deg nedover med piler for å se hvor ordene oppstår.

6. Soloppgang

Er du på ferie og lurer på når solen går opp kan du enkelt søke på for eksempel”soloppgang rhodos”. Det ser slik ut:

Skjermbilde 2016-01-27 kl. 12.54.32

7. Tegn og caps lock

Store og små bokstaver gjør ingen forskjell i Googlesøk, så det enkleste er å søke med små bokstaver. Man kan også bruke tegn som #, $, %, + og @ i dine Google søk.

Dette var noen tips jeg lærte av dette kurset. For å løse oppgavene underveis er det lurt å følge godt med på videoen og rett og slett prøve å søke selv på Google for å se forskjellene forskjellige ord og kombinasjoner gjør.

“Google-boost”

Dette innlegget er basert på en oppgave jeg fikk av foreleseren min Arne Krokan. Ved å lenke til andre blogger og innlegg som har mange besøkende og kommer høyt opp på Google vil du “booste” din egen blogg. Jo flere utgående lenker du legger til, jo høyere vil Google sette din blogg ved at den blir mer “attraktiv” å søke på. I fremtidige innlegg skal jeg bli flinkere til å gjøre dette og jeg anbefaler alle andre bloggere å gjøre det samme!

Be the first to comment on "Bli smartere på Google-søk!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*